Dapatkan 10 peratus sampel online percuma

Masalah kunci ignition

Salam,

Aku suka nak sentuh tajuk mengenai pemuka kunci atau lebih senang perkataan yang selalu aku guna iaitu ignition kerana banyak terdapat kereta yang dihantar ke mekanik selalunya mempunyai masalah demikian.













Sekadar memberi renungan dan iktibar kepada pengguna kereta jika tiba-tiba kereta tak dapat dihidupkan samasekali dan dashboard meter tidak berfungsi.Ini adalah kerana banyak sebab tapi sebab yang utama adalah ignition body yang selalunya mempunyai masalah sesentuh setelah lama digunakan.

Kebanyakan pengguna kereta akan berasa panik jika lampu2 diatas dashboard tidak berfungsi langsung,ini menyebabkan kereta tidak dapat dihidupkan terus dan pengguna akan panik kerana ini melibatkan kos yang banyak jika keseluruhan sistem wayar mengalami kerosakan.

Tetapi suka aku nak ingatkan keadaan ini kebiasaannya selalu disebabkan oleh ignition body(badan pemuka kunci kereta) yang mengalami terlalu banyak gegaran dan kehausan akibat lama digunakan.Ini selalu terjadi kepada kereta-kerta proton dan Perodua yang banyak menggunakan ignition berwayar sesentuh suis kurang padat.Mungkin untuk mengurangkan kos meningkat kereta buatan kita menggunakan produk2 sedemikian.

Pengguna kereta tidak perlu khuatir kerana kos untuk ignition body jika ditukar tidak mahal ia sekitar dibawah RM100-RM150 sahaja jika dibandingkan dengan menukar keseluruhan sistem wayar yang mencecah ribuan ringgit.

Oleh itu korang tidak perlu panik jika menghadapi kerosakan sedemikian.Ini adalah masalah biasa yang selalu terdapat pada kereta buatan Malaysia selain daripada masalah bateri,pemuka meter(dashboard meter) dan keseluruhan wayar serta relay(wiring system).

Sekian,

Comments

Annaa said…
baru-baru ni semasa sedang berhenti tepi jalan kejap utk tunggu org, tiba2 terbuka sendiri. enjin hidup masa tu. setiap kali langgar bonggol pasti terbuka.so sy kena pergi service centre dan minta org kat sana cek kabel dan alat kunci boot belakang sy tu lah ye. agak2 kena tukar spare part apa2 tak?
Mekanik Kereta said…
tak perlu servis centre cuma pergi kekedai/wsyop berdekatan minta mereka periksakan,kalau tukar pun hanya kunci boot sekitar rm60
Lakaran Tinta said…
Assalamua'alaikum tuan. Saya pakai saga cvt. Saya nak tanya. Baru² ni saya ada minta kedai basuh kereta termasuk enjin.

Bila bawa, ok je macam biasa. Tapi..bila nk kunci kereta, lampu hazard keluar berkelip 5 kali.tak berkunci. Selalunya kalau saya lock, akan bunyi tik sekli. Then locked.

Tapi yang ni berkelip hazard light. 5 kali.Saya buntu juga. Last,kat remote kunci tu kan ada dua button, Saya try tekan yang button kecil kat remote tu, memang bunyi bising, tekan sekali lagi, tetiba lock.

Macam pelik pula saya. Macam mana ye tu?
Mekanik Kereta said…
waalaikumsala,cuci enjin telah mengakibatkan ada sensor dan isyarat ke ECU telah terganggu,saudara boleh baca post saya cara resetkan alarm dan lakukan supaya setting alarm kembali pulih
reyzha said…
Salam abg. Persona saya auto lock sendiri. Dah kerap sangat kunci tinggal dalam. apa masalahnya yer.
Unknown said…
Assalamualaikum...nak tanye kereta saya ford fiesta... Before ni OK je.. Baru2 ni unlock & lock kereta OK.. Masalahnya bile tekan push button enjin tak nak start..mention key not detect... Kenape ye?
Mekanik Kereta said…
waalaikumsalam,tiada sentuhan di push button,samada fuse putus atau suis tersebut rosak
Unknown said…
kunci exora saya x bole nk pulas...masuk kunci nk start kereta sangkut..nk kena slow2 kadang2 baru bole...tp lama la nk cuba...
apa masalahnya dan cara nk mengatasinya..tq
Unknown said…
Bang bonet kereta axia sangkut....tak boleh buka....apa perlu saya buat?
Mekanik Kereta said…
kalau kabel putus,tak boleh buka terus,umpil pun tak boleh,perlu buka dari seat belakang
Mekanik Kereta said…
ini masalah body kuci tu,perlu ganti body dan kunci lain,dah ada tersekat dalam lubang tu
Unknown said…
Sy pkai kete iswara masalhnya ignition x boleh putar so lock stereng pun sama walaupun stereng di pancing kiri kanan keadaannya tetap sama
Mekanik Kereta said…
buka body kunci,gantikannya serta kunci sekali
shanim mohd ali said…
boleh tau apa masalah bila kereta letak/cuaca terlalu panas, central lock tidak boleh buka kereta. bila cuaca redup tiada masalah. bateri/remote tiada masalah.
Mekanik Kereta said…
Central lock dikawal oleh lock utama pada pintu utama,jika alat ini lusuh atau tidak baik lagi,sistemnya akan meragam ,perlu tukar alat tersebut
Wie said…
Assalamualaikum
Cammana cara nak buka bonex hadapan kereta mez kerana cable putus
Mekanik Kereta said…
waalaikumsalam,di bonet depan kereta MERCEDES ada alat yang melekatkan antara body kereta dan bonet kereta ,alat itu boleh dilonggarkan melalui hadapan kereta menggunkan spanar panjang untuk tolak pencangkuknya
Endy said…
Kereta sya pulak dmax 2008 kunci sya pulak boleh pulas smpai ACC jer dkat ignition. Masuk on tak lepas, dia sangkut.kunci boleh kluar masuk cuma dia boleh smpai acc je. mcm2 dah sya buat. apa masalah ye? siapa pakar boleh tlong bantu x?
Mekanik Kereta said…
ini masalah kunci ,perlu tukar satu set body kunci dan kunci lain
Unknown said…
as salam tuan... saya mempunyai masalah fius IGN hilux sy kerap putus dan enjin tak boleh start..bile mengundur je terus mati enjin..tapi bile gerak kedepan tak ade masalah..
Mekanik Kereta said…
wslm,fusebox ada masalah samada longgar atau bersentuhan fuse ,boleh tukar fusebox insha allah ok
artemisia said…
Jadi,... Tuil / punat utk buka bonet enjin yg dh loose tadi tu.. Mcm mn nk buat ? Kene hntar kedai utk repair ke? Atau.. Bila bonet enjin dh buka, punat tu otomatik jadi mcm asal semula ???? Tolong sapa2...


Kereta ayah sy tu, sy nk buka bonet enjin.. Tk boleh buka. Pastu tarik2, dia jd loose. Mati la sy ayah sy kejar dgn kayu nnti. Huhu
Mekanik Kereta said…
boleh ditukar tuil tersebut harganya sekitar rm60 saja
Unknown said…
Salam tuan.. kerets saya honda brv. Pg tadi bila nk on or buka kerete guna remote tidk blh.. pintu juga tidak blh dibuka.. lempu remote kereta ada myala lmpu merah.. nk buka bonet tidak dpt cz pintu pin tidak blh buka.. mohon bantuan tuan
Mekanik Kereta said…
wslm,bateri remote lemah,perlu tukar bateri dulu
Ceritaku Anisya said…
Salam saya nak tanya kenapa tiba2 pintu kereta tak boleh lock..? berapa lama kena repair ni?
Mekanik Kereta said…
wslm,jika kita tekan remote,lock naik semula ini tanda lock utama pada pintu driver telah lusuh dan perlu ganti,tempoh buat dalam 2 jam saja
Miss shadow said…
Hi abg mekanik. Sy guna proton BLM. Baru2 ni kereta sy xdapat start. Masa start tu adelah bunyi takk,takk,takk tu.Guna jumper boleh start.dah tukar bateri then boleh start dah tapi lps sehari x start then dtg balik penyakit xboleh start. Terpaksa guna jumper lagi. Bateri baru kot tapi lari cas.
Mekanik Kereta said…
Hi,ini masalah connection ke starter,cara paling mudah ialah tambahkan wayar relay tambahan ke starter,dapatkannya dari kedai alatganti dan minta mekanik tambahkan. Kuasa Connection ke starter amat lemah itulah sebabnya berbunyi Tak,tak tu
Chayene said…
Bonet depan kereta tak dapat tutup atau dikunci, cuba tolak lock tu ok dapat sangkut seperti biasa tapi tuil bonet tu seperti tidak dapat menolak spring tu kebawah. Apa yang perlu dibuat dengan masalah ni?
Mekanik Kereta said…
klau umpil tak boleh juga kena buka seat belakang masuk buka
Anonymous said…
Helo bro, sya pakai perodua Viva 850,masalah nya.. Apabila nak start kunci nya lekak.. Macam mana ya?
Mekanik Kereta said…
Hello,Kunci tak mungkin lekat dalam tempatnya melainkan ia tersangkut akibat karat dan rosak rumah kunci. Jika tidak boleh cabut perlu buka 2 skru dan ganti satu set kunci baru.
Anonymous said…
Assalamualaikum..saya nak tanya apa masalah kereta alza bila matikn enjin pada kedudukan gear p kunci x boleh nak cabut sangkut kat acc ja kadang ok kadang tak
Mekanik Kereta said…
waalaikumsalam,jangan biasakan mati enjin terus cabut kunci,mulakan tolak satu2 dari D ke N secara perlahan,ini kerana apabila ia ditolak dengan cepat terus ke P,sensor tidak dapat membaca secara cepat akibatnya kunci tidak akan dibenarkan keluar dari tempat kunci kerana sstem gearbox belum mati sepenuhnya.
Aaron said…
Salam tuan.

Persona sya dah dekat setahun tak start n bettery Kong. Masalah skarang kunci nk bukak dari luar dah tak boleh. Sbab time I bukak dia keras sampai kunci patah sengah sangkut didalam.

Alam tak fungsi pasal bettery Kong.
Kunci patah.

Jentera sya persona spec 2009 yg first model.

Tlong ada cara lain tak nak bukak?
Hanya driver pintu sahaja yg bleh guna kunci.lain pintu tak ada.
Ada lain cara tak boss.
01169447904
Aaronnataniel233@gmail.com
Mekanik Kereta said…
wslm,saya dah emailkan video dari youtube bagaimana buka pintu kereta jika tiada kunci
https://youtu.be/cgPLe5oRfQc
Unknown said…
Kereta wira saya baru beli fius ingnition switch pasang terus putus bila start enjin
Unknown said…
Enjin hidup x smpai 1minit terus mati..fius switch putus..pasang baru pn sama putus bila start enjin

Mekanik Kereta said…
tambahkan 5 amphere lagi pada fius tersebut,jika ia masih putus terpaksa cek kotak fuse untuk pastikan mana fius yang menyebabkan menarik kuasa bateri dengan banyak
Mekanik Kereta said…
tambahkan 5 amphere saja pada fius jika putus juga pastikan periksa kotak fius untuk pastikan ada komponen yang menarik kuasa bateri dengan banyak,pastikan kuasa fius jangan ditambahkan lagi jika putus kerana ini boleh memudaratkan kereta ,boleh terbakar
ipiey^^ said…
Salam.. saya ada masalah dengan perodua kancil saya manual 850.. time parking,enjin mati.. saya ingtkn saya dh pulas kunci ke off, so saya terus tarik keluar kunci.. keesokannya baru saya perasan ignition saya masih kat position start.. tp saya try hidupkan enjin dh xberjaya.. papan pemuka semua xmenyala.. apa masalah ye? Bateri ke ignition? Tq
Mekanik Kereta said…
wslm,bateri weak,perlu dapatkan semula kuasa bateri,inshaallah ok
Unknown said…
Salam,

Saya ada masalah pada lock pintu. Bila saya lock guna remote. Hanya tiga pintu sahaja yg lock.. Pintu dibahagian driver tk lock. Dan double signal tetiba nyala... Kenapa ya ?
Mekanik Kereta said…
wslm,semua pintu terapat satu alat autolock,di pintu driver adalah lock utama,bila tak bekerja ia tanda alat tersebut telah rosak dan perlu di ganti. Double signal menyala kerana alat tersebut juga disambung ke kotak hitam alarm,gantikan alat tersebut inshallah ia ok kembali
Abu Haris said…
Assalamualaikum tuan, saya ada sebuah mercedes w124 E280 tahun 1993. Masalah saya ialah bila saya buka pintu sebelah driver guna kunci, hanya pintu driver yang terbuka tapi jika buka pintu penumpang, semua pintu terbuka. Apa sebenar masalahnya atau ada yang rosak?
Mekanik Kereta said…
waalaikumsalam,ada alat lock utama pada pintu driver jika ia rosak ,hanya pintu driver saja terbuka,alat tersebut perlu diganti
tam said…
ade kesan sampingan tak tuan. ke kene repair segera masalah kunci panas tu
Mekanik Kereta said…
jangan terlalu lama gunakan dengan keadaan kunci panas tu kerana benda panas boleh akibatkan wayar mudar cair dan terbakar
Unknown said…
Assalam
Kereta, sy jenis Suzuki Swift.
Sblm nie, central lock berfungsi, tp skrg, bila dikunci hanya pintu pemandu shj yg berkunci, pintu lain termasuk bonet belakang x blh dikunci& dibuka. Dah check fius semua ok, tp mslhnya sy check api tidak masuk ( x sampai) ke central lock tu..
Sy dah pergi dua kedai utk repair..
1 kedai mengatakan ada kerosakan pada relay..
Lagi 1 kedai maklumkan lock pada pintu yg rosak..
Jadi sy x, tahu yg mana satu yg betul? Selalunya apabila krt dah start, utk nak lock pintu, tekan brek shj, secara automatik, pintu akan lock,
tp skrg nie, bila tekan brek , tidak lock pun pada keempat2 pintu ,
Mohon bantuan penjelasan bagi menyelesaikan mslh sy ini..
Trm ksh
Mekanik Kereta said…
wslm,lock pada pintu biasa rosak dan perlu diganti jika ketiga2 pintu tidak berfungsi,lock tersebut juga boleh diuji sebelum ditukar .juga baik jika lock pada pintu utama driver juga di tukar,inshaallah ia ok lepas tukar semua lock pintu
Unknown said…
Hai encik. Viva saya ada masalah.
1) Kadang2 dpt start kadang2 dpt.
Maksud saya bila tak dpt tu dia langsung tak keluar bunyi dan lampu di dashboard. Kena tarik bonet dpn lps tu tekan balik baru dpt start.

2)Bonet belakang dgn bhg pintu minyak tu tak dpt dibuka dari butang tekan tarik tu. Maaf tak pandai jelaskan. Saya perempuan. Tak pandai langsung bab2 kereta ni.
Ni dah 2 hari mcm tu masih tak ada penyelesaian. Saya sekarang di pedalaman, susah cari mekanik yg bagus. Nanti bawa bengkel banyak pula rosaknya kata mereka.

Semoga dapat maklum balas. Terima kasih
Mekanik Kereta said…
hai,
1. Ini masalah kurang kuasa negatif untuk hidupkan enjin,boleh diselesaikan dengan menambah wire starter relay .
2.masalah ni boleh ganti kunci bonet belakang,yg ini maalah kecil jadi elok lepas tukar
Hafizan Elias said…
Assalamualaikum tuan.. nk tnya kalau toyota camry tahun 1986, x boleh nk start.. dah tukar bateri baru tp ns60, bateri asal ns70.. boleh pakai tak? kedua, bila try start dia mcm dah nk start tp xnak start jgk.. lps tu wayar kunci berasap.. apa mslh nya ekk? terima kasih, tuan.
Mekanik Kereta said…
waalaikumsalam,sebaiknya gunakan kuasa yang sama iaitu ns70 juga,jika kurang akan ada masalah,jika dicuba start banyak kali boleh sebabkan wayar panas akibat kurang kuasa. Kuasa bateri disalurkan segera ke injection dan bahagian elektronik kereta itulah sebabnya kuasa nbateri yang sama diperlukan untuk hidupkan enjin sebuah kereta
Nur said…
Jika untuk model Persona tahun 2009, berapa ya anggaran kos tukar badan kunci ya?
Mekanik Kereta said…
sekitar rm300
Unknown said…
Salam.. sy pakai wira.. sy nk tnya.. knp rumah kunci kereta sy panas ye ? Sy dh bkk socket kunci ada kesan trbakar.. cek volt bateri drpd bateri 13.5v.. drp dlm pakai volt meter aksesori, 12.8v..
Mekanik Kereta said…
wslm,ini masalah badan kunci yang lusuh dan tidak tahan panas lagi serta dalamannya sangat lusuh,sebaiknya ganti,inshaallah ok
Unknown said…
Brp ye kos klu tukar ?
Mekanik Kereta said…
body kunci sekitar rm200 campur upah sekitar rm300
Unknown said…
salam, saya pakai myvi SE. baru2 ni kunci kereta tak boleh nak pulas. masuk boleh, nak pulas tak boleh.
Mekanik Kereta said…
wslm,rumah kunci dah rosak dan tersangkut antara lock,tukar satu set dengan kunci lebih baik,kos sekitar rm400
Jayzul said…
Salam... sya nak tanya berkenaan kunci ignition kereta Gen2 2004...semasa pulas kunci dlm kedudukan on dia terus start. spatutnya dlm kedudukan on dia standby je. ni tiba2 je dia dtg angin kenapa dlm on dia terus start tanpa pulas kedudukan start. mohon tunjuk ajar dri bos.
Mekanik Kereta said…
wslm,bila kunci tersebut lajak kedepan atau berhenti ketika dipulas ia adalah masalah rumah kunci tersebut,saya sarankan ia diganti satu set dengan kunci yang lain,inshaallah selesai masalah
unplugged said…
Slam bos..mslh sy ni lain pula..time sy nk lock pintu sy tekan remote auto lock pun bunyi mcm biasa..bila cek lock bhgian pintu driver yg xmsuk..3 pintu lain ok pula.bila tekan lock pintu bhgian driver scra manual 3 pintu yg lain lock ikut masuk jg..cuma bila guna remote lock pintu bhgian driver sja xdpt msuk..3 pintu lain blh..
Mekanik Kereta said…
wslm,saudara perlu tukarkan alat autolock pintu driver,alat tersebut rosak perlu diganti,alat autolock pintu driver juga adalah main connection untuk pintu lain,inshaallah ok lepas tukar
Unknown said…
Bos nk tanya kalu kunci jd panas tu knp ye
Mekanik Kereta said…
ini adalah masalah kunci tersebut,secara fizikalnya kunci dipusing dan hujung nya bersentuhan dengan kuasa untuk hidup dan lampu di panel,bila penyentuh telah lusuh dan hanya bersentuhan kadar peratus yang rebdah badan kunci akan panas dan kunci juga akan jadi pnas,tukar satu set dengan kunci lain,inshaallah ia normal semula
Deen said…
salam Tuan. saya mahu bertanya apakah masalah igination kunci iswara bole pengarohi sistem FM radio.. ini kerana sewktu step pulas kunci pertama FM radio tiada gangguan, tapi pd step acc kunci terjadi gangguan pd FM radio... saya sudah check semuw wayar spekar tiada masalah gangguan pd body dan check juga wayar2 lain pun tiada masalah dan 1 hal kunci kereta bole dicabut walaupun engen hidup.. sudah puas saya cari dimana masalahnya dan pergi kedai asosery kereta. mereka kata FM radio rosak dan dicuba FM radio lain tiada masalah dan pd pemain cd radio semua sound speker tiada masalah gangguan, cuma pd FM radio . Terima Kasih tuan
Mekanik Kereta said…
wslm,ini masalah ignition set tersebut,saudara perlu tukar termasuk kunci sekali,dibelakang rumh kunci tersebut sudah terlalu lusuh dan hanya bersentuhan sedikit dan biasanya gangguan akan berlaku atas frekuensi raio kerana pecahan api dibelakang rumah kunci. Apabila set rumah dan kunci ditukar,inshaallah ia ok
abg wira said…
aslm bos, nak tanye . mcm mane nak bukak bonet depan kete wira? sbb die punye cable putus kot . bile tarik ii tempat pembuka tu, rasa kosong . jadi solusi untuk buka mcm mne ye bos?
jonizuka said…
maaf..nk tanya.bonet lock tu bhgian yg mana..saya cuba masuk kn screwdriver..xpasti kt bhgian mna yg kita kena masukkan..sbb syar try ..x bleh..mgkin saya salah msukkan screwdriver tu
Mekanik Kereta said…
lock tu bercangkuk,kena letak screwdriver ditengah2 bonet dan pusing atau tolak secara pelan ke atas sambil pegang bonet hingga terasa bonet boleh diangkt tanda lock dah terbuka
Mekanik Kereta said…
wslm,masukkan screwdriver ditengah kunci,sambil tark bolet tolak pelan2 lock kunci bercangkuk,cuba beberapa kali inshaallah ia terbuka
Unknown said…
Salam en, nak tanya kenapa kereta myvi saya xboleh nak lock, lock guna keyless dengan tekan butang dekat pintu sama, ada bunyi sekejap dan bila check pintu mmg tak lock. Kalau nk unlock boleh.
Mekanik Kereta said…
wslm,alat lock utama di pintu driver perlu dibaiki dikhuatiri telah tersangat lembut menyebabkan ia sukar untuk lock
Unknown said…
Asmkum sy nk tye....kereta kancil 850...masaalah kunci...bila saya masukan kunci utuk o
Start bleh masuk....tp bila sy pulas kunci je jdi mcm kosong je??ape masaalah klu mcm tu boss..
Unknown said…
Salam. Mahu tnya, knpa klu off kunci@ cabut kunci Dr kereta, tingkap masih boleh berfungsi?? Tqq
Mekanik Kereta said…
wslm,jika tiada yang lain dari tingkap yang masih berfungsi seperti radio dll,maknanya kena periksa wiring di fuse dan di tingkap,biasanya ada wire yang bersentuhan dengan wire positif yang sentiasa hidup akibatnya kunci tak dapat padamkan wire positif ini. Jika radio juga hidup bermakna body kunci yang bermasalah.
Mekanik Kereta said…
wslm,kunci tersebut dah sangat lusuh,ia telah loose pada bahagian dalamnya,ganti saja body kunci dan kunci,inshaallah tiada hal macam tu lagi
Bonet belakang kereta Viva Saya Tak boleh buka.. apa nak buat ye..pakai kunci pun Tak boleh juga buka..apa yang patut saya buat
Mekanik Kereta said…
Perlu buka seat sandar belakang viva tu,kemudian cabut kunci bonet dari dalam,in i c ara terakhir yang tak rosak kan kereta jika umpil dari belakang
G.ex5 said…
Assalamualaikum.
Waja auto mmc 2003
Masalah
1.tekan remote alarm pintu tidak terkunci .
Radio tidak blh on
Lampu roof tidak menyala
Jam setelah di set ,matikn engine ,kembali reset.
Punca pada asalnya ,masalh magnet cluth shoting myebabkan fius terbakar walaupun di tukar baru .
Fius di bonet telah di check tiada sebarang fius yg putus ,termasuk relay telah di tukar baru.
Begitu juga di bawah stering fius yg terbakar telah diganti dan beberapa relay sudah di tukar.
Hanya fius 100a fius 80a,30a,20a yg sy belum tukar.,
Mekanik Kereta said…
waalaikumsalam,
Masalah short telah ganggu soket ECU,ada baiknya saudara resetkan dulu ECU,cara manual ialah cabut 2 fuse ECU biasa bertanda 7.5A selama 30 minit dan psang semula,jika tidak ok juga perlu buat scan OBD (on Board Diagnosis)
Oldest Older 201 – 285 of 285

Popular Posts